TopBottom

Inele ce ar putea ascunde planete cu viaţă, în jurul unei stele apropiate sistemului solar

Posted by Munteanu Tatian at joi, 6 noiembrie 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

O stea din apropierea sistemului solar, vizibilă cu ochiul liber, este înconjurată de două centuri de asteroizi şi un inel din formaţiuni de gheaţă.

Prezenţa acestor inele în jurul stelei Epsilon Eridani sugerează existenţa unor planete ce s-ar putea afla într-un mediu unde temperatura ar putea permite dezvoltarea vieţii.
Oamenii de ştiinţă ştiau de existenţa inelului de gheaţă, însă au fost suprinşi atunci când un telescop NASA a transmis imagini cu formaţiunile pietroase ce formează celelalte două inele. Cel mai apropiat de stea dintre inele este identic în componenţă cu centura de asteroizi ce înconjoară Pământul.

Acest tip de inele s-au format când sistemul solar era foarte tânăr, în urma coliziunilor dintre planete sau alte corpuri mai mici. Reziduurile astfel rezultate au format centuri de asteroizi. Totuşi, spaţiile dintre inele au fost cel mai probabil formate de planete a căror forţă de gravitaţie a atras reziduurile în exces. Acestea sunt, de asemenea, responsabile pentru păstrarea formei inelelelor.

Cercetătorii presupun pe baza acestei descoperiri că în jurul Epsilon Eridani gravitează trei planete.

Epsilon Eridani se află la 10,5 ani lumină de Pământ şi face parte din constelaţia Eridanus. Este a noua stea ca depărtare de Soare. Epsilon Eridani este ceva mai mică şi mai rece decât Soarele, dar şi mai tânără, cu o vârstă estimată de 850 de milioane de ani.




Sursa: Space.com

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu