TopBottom

Echipa noului preşedinte Barack Obama este aşteptată la Casa Albă cu o lungă listă de probleme de rezolvat

Posted by Munteanu Tatian at miercuri, 5 noiembrie 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Democratul Barack Obama, primul preşedinte de culoare al SUA, a spus, în faţa zecilor de mii de susţinători, la Chicago, că acum s-a scris istorie şi că s-a dovedit că în America totul este posibil. Noua Administraţie de la Casa Albă este aşteptată nu doar cu baloane şi felicitări, ci şi cu o lungă listă de probleme care trebuie rezolvate: criza economică, Orientul Mijlociu, Iranul, Rusia şi extinderea NATO.

Pe primul loc se află rezolvarea crizei financiare. Europenii, şi în special Franţa, speră să convingă Washingtonul să accepte o reformă a sistemului financiar mondial şi o creştere a rolului FMI. 

În ce priveşte Orientul Mijlociu, europenii cred că eforturile lor de pace au fost subminate de Administraţia Bush. Date fiind legăturile privilegiate între Israel şi Statele Unite, ei speră ca noul preşedinte american să fie măcar mai cooperant. Aceleaşi speranţe le au şi arabii, care văd în Obama, dacă nu un susţinător, cel puţin un om al dialogului. 

Tot prin dialog cred europenii că se poate rezolva problema armelor nucleare pe care Iranul susţine că nu le are. Spinoase sunt şi problemele Afganistanului, Irakului şi Pakistanului. Americanii cer mai multe trupe europene în Afganistan, dar europenii ezită în faţa atacurilor talibanilor. Analiştii cred că Obama nu va ceda în această chestiune. 

În problema Rusiei şi a extinderii NATO, susţinerea pe care Statele Unite au dat-o Georgiei şi Ucrainei îi jenează pe europeni, dependenţi de gazul şi petrolul rusesc. Toată lumea speră că noul preşedinte va juca mai mult în echipă cu Uniunea Europeană, sau, cum sintetiza ministrul de Externe francez "America va fi o putere importantă, dar nu dominantă". 

Democratul Barack Obama a câştigat alegerile prezidenţiale din Statele unite ale Americii cu 338 electori.  

În urma alegerilor de marţi, democraţii şi-au asigurat o majoritate confortabilă şi în Congres, controlând pentru prima oară din 1992 ambele instituţii.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu