TopBottom

Un nou medicament contra HIV/SIDA este disponibil si in Romania

Posted by Munteanu Tatian at miercuri, 8 octombrie 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Aptivus, un nou medicament pentru tratarea pacienţilor adulţi diagnosticaţi cu HIV care au dezvoltat rezistenţă la tratament antiretroviar, este disponibil şi în România, au anunţat, marţi, producătorii.

Aptivus are o activitate antivirală foarte bună şi este recomandat pacienţilor la care alte medicamente de acest tip de pe piaţă nu au fost eficiente. Tratamentul cu Aptivus este activ împotriva majorităţii tulpinilor HIV.

Tratamentul unui bolnav infectat cu HIV costă între 500 şi 1500 de euro pe lună, a declarat doctorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Dr. Matei Balş". Dacă în schema de tratament a unui pacient este introdus şi Aptivus, costul lunar al tratamentului acestuia ajunge la 750 de euro.

Medicamentul a fost deja folosit la tratarea pacienţilor români, în ultimii doi ani, printr-o donaţie a companiei farmaceutice producătoare. Din martie 2006 până în iulie 2008, Aptivus a fost folosit de medici la tratarea a 56 de pacienţi infectaţi cu HIV, care nu mai aveau alte soluţii terapeutice. "Preparatul Aptivus este deja foarte bine stăpânit de toţi medicii români, iar pacienţii îl tolerează foarte bine. Medicamentele noi aduc un suport în plus pentru menţinerea speranţei de viaţă a pacienţilor şi pentru a le asigura acestora o viaţă de calitate", a precizat Streinu-Cercel.

Potrivit statisticilor Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA, în România, la sfîrşitul lunii iunie 2008, erau înregistraţi peste 7.700 de pacienţi infectaţi cu virusul HIV, dintre care ponderea cea mai mare o au cei cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Dintre totalul pacienţilor infectaţi, 6.603 sunt în tratament antiretroviral.
"Rata de transmitere a virusului pe teritoriul României este mică şi se menţine aşa. De asemenea, România are cea mai mare rată de supravieţuire din zonă" a subliniat dr. Adrian Streinu Cercel.

Speranţa de viată a bolnavilor infectaţi cu HIV/SIDA a crescut considerabil în ultimii 18 ani, de la doar şase luni la începutul anilor 90, la cel puţin 20 de ani în momentul de faţă. Acest lucru se datorează tratamentelor existente, cu ajutorul cărora medicii pot stăpâni mai bine boala încă de la începutul ei.


Sursa: NewsIn

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu