TopBottom

Dupa LHC, un nou experiment va schimba lumea!

Posted by Munteanu Tatian at miercuri, 8 octombrie 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Dupa LHC, un nou experiment cu implicatii imense va avea loc intr-un viitor nu foarte indepartat. HiPER vrea sa salveze planeta, stopand pur si simplu consumul de carburanti in vederea obtinerii energiei electrice.

Cercetatorii de la Rutherford Appleton Laboratory construiesc un ansamblu in valoare de peste 1 miliard de dolari. Intregul complex se numeste HiPER (High Powered Laser Research) si vrea sa reproduca reactiile care se intampla in interiorul Soarelui. Acolo, la presiuni uriase si temperaturi de milioane de grade Celsius, atomii de hidrogen fuzioneaza generand heliu. In urma acestei reactii se degaja o cantitate uriasa de energie.

HiPER va functiona in felul urmator: atomii de hidrogen (tritiu si deuteriu) stocati intr-un container special, sunt bombardati de raze laser de diferite tipuri. O raza laser contribuie la cresterea semnificativa a presiunii iar o alta ridica temperatura la peste 100 milioane grade Celsius. Laserele consuma o cantitate uriasa de curent electric, insa numai pentru cateva fractiuni de secunda. Atomii de hidrogen sunt compactati apoi pana la fuziunea lor iminenta, generatoare de heliu si de energie.

Toata inovatia consta in faptul ca energia obtinuta va fi mult mai mare decat cea pierduta, facand din HiPER un dispozitiv 'profitabil'. Energia degajata (in special termica) va fi apoi utilizata la obtinerea curentului electric intr-o maniera complet nepoluanta.

HiPER va obtine din numai 900 de grame de deuteriu si tritiu, aceeasi cantitate de curent obtinuta din 10.000 de tone de combustibili fosili. Ganditi-va ce impact ar avea aceasta inovatie asupra vietii noastre si asupra intregii planete.

Chiar daca LHC reprezinta un experiment magnific, beneficiile lui s-ar simti mai mult indirect, fara aplicatii precise in diferite domenii. HiPER ne-ar ajuta direct, oferind energie practic nelimitata.

Trebuie sa stiti ca exista momentan complexe asemanatoare cu HiPER care incearca fuziunea (National Ignition Facility din California sau International Thermonuclear Experimental Reactor din Cadarache, Franta), insa acestea au exclusiv scopuri stiintifice si nu comerciale.

Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in viitor (HiPER va fi finalizat in 2-3 ani). Cert este ca nimeni nu trebuie sa se sperie, deoarece fuziunea, spre deosebire de fisiune, genereaza cantitati infime de materiale radioactive.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu