TopBottom

Invata de la copii!

Posted by Munteanu Tatian at joi, 20 noiembrie 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Seninatatea, inocenta, naivitatea copiilor de doi, trei sau patru ani ar putea fi antidotul stresului, efortului, insomniilor noastre, adultii. Pe masura ce crestem, viata devine din ce in ce mai complicata. Scoala, examene, serviciu, bani, iubirile, copiii, grijile si asa mai departe, pana la capat! Felul in care stiu copiii mici sa-si rezolve problemele, felul in care stiu sa se detaseze si sa se descurce in situatii care, proportional, sunt la fel de complicate ca si problemele noastre de zi cu zi, sunt adevarate lectii de fericire.

Sunt necesare doua precizari: disputa pe galetusa cu nisip, papusa ciufulita si locul in leagan ale unui copil de 2-4 ani, nu difera cu nimic, in intensitate, de emotiile tale in fata examenului, a sedintei in care trebuie sa prezinti un proiect sau a grijilor casnice.

Si, punctul doi, nu minimaliza reactiile, atitudinile si logica celor mici; aminteste-ti de copilul care erai, de felul in care gandeai, de conexiunile speciale pe care le puteai face cu mintea puiului de om.

Lectia 1 - Bucuriile mici

Fetita mea are trei ani. Bucuria de pe chipul ei, atunci cand poate face baloane de sapun, sau cand topaie prin casa pe muzica lui Fifi-Floricica, sau cand reuseste sa puna unul peste altul toate cele 10 cuburi de lemn, nu se poate descrie. Sau placerea de a ma ajuta sa scot, rand pe rand, cumparaturile din sacose: "Ia mami si asta!".

Unde vreau sa ajung? La faptul ca ar trebui sa invatam de la cei mici sa ne bucuram de momentele simple, sa invatam sa ne entuziasmam mai des, sa nu asteptam doar marile momente. Savureaza fiecare clipa, exact asa cum fac prichindeii! Cand ai fost ultima oara bucuroasa doar pentru ca este soare si frumos afara sau pentru ca te-ai intalnit cu o prietena?

Lectia 2 - Jocul

Copiii sunt, prin excelenta, in permanenta miscare - sar, se catara, alearga, inventeaza jocuri, care toate presupun miscare. O serie de studii au aratat ca un adult se declara mai bine dispus dupa 15 minute de miscare decat dupa ce a stat confortabil, cu ceva de rontait alaturi, 30 de minute in fata televizorului, urmarind o emisiune care ii place si care il intereseaza.

Ce trebuie sa inveti sau, mai bine spus, sa nu uiti - bucuria pe care ti-o aduce miscarea si joaca. Incearca solutii simple, la fel ca cele pe care ti le sugereaza copiii, maestri in a gasi variante pentru joaca activa. Sari, topaie, danseaza in cel mai aiurit mod cu putinta, pe melodia foarte ritmata pe care o asculta micutul tau, joaca-te cu cainele, da o tura cu bicicleta... sau cere-i prichindelului sa-ti propuna alte variante. Si asculta-l!

Lectia 3 - Asculta-ti corpul


Suparata, dintr-un motiv absolut copilaresc, mica mea Anna mi-a spus: "Trebuie sa plang!" si a inceput sa planga. S-a calmat singura dupa cateva minute de smiorcaiala. Dupa alte zece, se juca linistita, impacata, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

Adultii nu pot face intotdeauna ceea ce simt nevoia sa faca. Din pacate! Copiii stiu cand trebuie sa planga (pentru ca asta simt, asta au nevoie sa faca), sa traga un pui de somn sau sa ceara o gustare. Reactiile lor sunt primare si raspund nevoilor pe care i le transmite organismul. O lectie excelenta pentru noi, adultii!

Lectia 4 - Fii creativa

Copiii nu duc lipsa de inspiratie si nu au reticente in a afirma ce gandesc. Acum sa nu crezi ca te incurajez sa spui tot ce-ti trece prin cap... Nu! Dar poti lua in seama ideile "trasnite" sau altfel. Iti stimulezi imaginatia si nu este exclus sa gasesti solutii inedite la situatii dificile.

Creativitatea este asociata cu buna dispozitie, iar un om cu imaginatie va fi unul tonic. Noteaza-ti ideile in agenda, chiar daca nu par sa-ti foloseasca. Tine un jurnal, un blog, impartaseste-ti ideile, parerile, si lasa loc la comentarii. Asocierea de idei este benefica.

Lectia 5 - Exploreaza, cauta, intreaba

Incepand cu varsta de trei ani, micutul tau va incepe sa te puna in dificultate cu celebrul "De ce?"... Curiozitatea liber exprimata, fara restrictii, fara reticenta, ar trebui sa ramana o trasatura a spiritului tau, indiferent de varsta.

O astfel de atitudine nu-ti va aduce decat de castigat. Iti mentii creierul in forma (mai in gluma, mai in serios, functia este cea care intretine organul, nu?), ai oricand cele mai diverse subiecte de conversatie, iar un creier antrenat este unul care face conexiuni originale. Ideea este sa fii permanent curioasa, asa cum sunt copiii, dar intr-un mod adaptat domeniului tau de interes, de ce nu, si hobby-ului tau, profesiei tale, si, evident, adaptat pregatirii tale.

Sursa: Eva

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu