TopBottom

Cum sa alegi o facultate la varsta de 18 ani? Si in general, cum iei o decizie de cariera corecta?

Posted by Munteanu Tatian at duminică, 19 octombrie 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Cum iti alegi facultatea, cariera, destinul la 18? Greu de spus. Hai sa aflam.

Sa zicem ca ai de ales intre:
a. jurnalism (iti place, dar nu se plateste bine);
b. automatica (iti place mai putin, se plateste bine, dar e solicitanta);
c. inginerie (nu iti place, dar se plateste bine).

Ce alegi?

1. Daca iti place jurnalismul, fa-te jurnalist;
2. Daca iti place automatica si esti pasionat de calculatoare, da la Automatica;
3. Daca ai impresia ca o sa fii bun la Pescuit, desi urasti asta, doar pentru ca se cere pe piata si esti bine platit, cred ca te inseli; trebuie sa iti placa ce faci; n-o sa ai succes cu pescuitul doar pentru bani; Cu alte cuvinte, daca nu iti place ingineria, n-o face pentru bani;
4. Invers, daca ai impresia ca daca iti place ce faci, depui efort in ce faci, lucrezi de iti sar capacele si totusi nu ies bani din asta dupa un timp indiferent de domeniul pe care il alegi, iarasi te inseli; asadar, daca iti place teatrul si crezi ca n-o sa faci bani din teatru decat pentru a supravietui, fa teatru; in 10 ani de teatru de performanta s-ar putea sa castigi mai bine decat dintr-un domeniu care acum ti se pare bine platit, dar il faci fara tragere de inima;
5. In fine, daca iti place Automatica si ti se pare grea, gandeste-te ca s-ar putea sa iti placa tocmai pentru ca e grea; Pune pasiunea pe locul I, nu banii, nu efortul; Sa iti placa, atata tot; Ai impresia ca Automatica e grea si Jurnalismul e usor? Gandeste-te cum o sa fie dupa 20 ani de munca in domeniu, nu te gandi la cei cativa ani de facultate. Hai sa te ajut un pic: dupa 20 de ani de munca, orice cale e la fel de usoara sau grea. Grea, usoara, facultatea e doar o formare. Ulterior o sa fie greu indiferent ce faci. Trebuie sa … ei da, muncesti!

Tragand linie, as renunta categoric la inginerie (daca alegi asta pentru bani) si as alege intre jurnalism sau automatica (pentru pasiune). Daca criteriile sunt doar cele date. Desigur, sfatul meu nu e universal si nu vreau sa am pe constiinta o cariera ratata. E doar alegerea mea.

Fa ce iti place, banii vor veni cu timpul. Gandeste-te cam cat stai la munca in medie pe luna (te ajut eu - stai mult) si cam cat timp ai pentru hobby-uri daca ai un job (te ajut din nou - ai putin timp de hobby-uri). Daca tu vrei sa iei o decizie, compara asta: muncesti 9 ore pe zi cu antipatie si sa faci in week-end ceva ce iti place (cu bani grei) SAU ai un job adorabil, iubesti munca de zi cu zi, iar in week-end sa faci ce iti place, dar intr-o mai mica masura (cu bani mai putini). Ce preferi? Grea decizie, nu? 

Do what you love, money will follow. For sure!

Si gandeste-te serios sa pui facultatea pe locul 2, si educatia ta pe locul 1 (educatie poate fi un job, un ONG, firma ta, un blog, lecturi, ceva, orice numai facultate nu; nota 10 la sfarsitul facultatii? Nu e tocmai visul meu personal). Adica daca te inhami la cea mai solicitanta facultate din campusul universitar pe care il alegi si n-ai timp de un job, poate nu e decizia optima. N-as merge totusi nici la IDD.

O ultima chestie: daca evaluezi pe urmatoarele criterii
- placut/neplacut;
- usor/greu;
- bine platit;
- se cere in viitor;
s-ar putea sa nu ai o lista completa. 

Poate te intereseaza si o alta chestie, numita:
- abilitatile tale in acel domeniu. Daca tu esti “daruit” pentru un domeniu.

Exista companii de resurse umane care iti pot face un profil personal, iti vor spune partile tare bune si partile nu atat de bune, si te vor ajuta sa decizi, in functie de abilitatile tale.

Ca idee, daca ai de ales intre jurnalism (creativitate, lingvistica, relatii umane) si inginerie (gandire tehnica, pragmatism, orientarea spre lucruri spatiale) pe baza a ‘ce se cere pe piata in prezent’ cred ca e putin gresit. Mie mi se pare evident ca nu poti fi inzestrat si cu un spirit tehnic pronuntat, dar si cu simt artistic. Ori esti boem, ori esti practic. Ori te pricepi cu vorbele, ori lasi cifrele sa vorbeasca. In urma unei evaluari de personalitate nu ai mai avea dilema tehnic/uman. Ar fi mai clar. E putin ciudat sa ai ca optiune si o facultate profil uman si una profil real.

Cauta pe net despre asta, e cea mai ieftina investitie intr-o cariera non-ratata pe care o poti face la 18 ani: fa-ti o analiza. Si nu ma intreba pe mine, un neica-nimeni de pe net, ce facultate sa alegi. Cred ca un career coach (exista asa ceva) te va face sa intelegi lucrurile mai bine. Asta daca vrei sfaturi profesioniste si utile, nu vorbe in vant, din care tu intelegi cam ce vrei.

Sper ca ti-a fost de folos acest articol.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu