TopBottom

Prea multă cola paralizează muşchii

Posted by Munteanu Tatian at sâmbătă, 23 mai 2009
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Consumul excesiv de cola poate cauza atât moleşeală, cât şi paralizii grave ale muşchilor, avertizează medicii.

O cercetare realizată de un medic grec arată că băuturile de tip cola coboară periculos de mult nivelul potasiului din sânge, prezentând cazul unui fermier australian căruia i-au paralizat plămânii după 4-10 litri zilnici de cola, scrie BBC.

Un alt exemplu are ca subiect o femeie însărcinată care a consumat până la trei litri pe zi în ultimii şase ani pentru a se plânge apoi de oboseală, pierderea poftei de mâncare şi de stări persistente de vomă. Analizele ei au arătat că avea bătăi neregulate ale inimii, cauzate cel mai probabil de nivelul scăzut de potasiu din sânge. După ce a renunţat la consumul de cola, femeia s-a însănătoşit complet.

Autorul studiului, dr.Moses Elisaf, de la Universitatea din Ioannina, Grecia, spune că hipokaliemia (n.r. - diminuarea cantităţii de potasiu din sânge) poate fi cauzată de consumul a trei dintre cele mai întâlnite ingrediente din băuturile de tip cola: glucoză, fructoză şi cofeină. Pe lângă noua asociere cu atrofierea muşchilor, consumul excesiv de cola a mai fost legat până acum de obezitate, diabet şi afecţiuni dentare şi ale oaselor.

Cu toate acestea, producătorii acestor băuturi insistă că acestea nu sunt dăunătoare atâta vreme cât sunt consumate cumpătat. “Exemplele folosite în această lucrare sunt cazuri foarte extreme. Consumul moderat de băuturi de tip cola este complet lipsit de pericol, iar oamenii pot continua să se bucure de asemenea băuturi ca parte a unei diete echilibrate şi a unui stil de viaţă activ.”

Cercetătorii sunt convinşi însă că situaţiile prezentate mai sus nu sunt atipice şi că mulţi oameni riscă mari probleme de sănătate de pe urma acestor băuturi.

Autor: Ionut Dulamita
Sursa: http://www.cotidianul.ro

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu