TopBottom

Misiune pe Lună în căutarea apei şi a locurilor de aselenizare

Posted by Munteanu Tatian at vineri, 22 mai 2009
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

NASA a anunţat joi că pregăteşte pentru luna iunie o misiune spre Lună, în căutarea de locuri de aselenizare dar şi în căutarea unor eventuale surse de apă, sau ale urmelor lăsate de apă în geologia satelitului.

Agenţia spaţială americană a anunţat că această misiune va începe la 17 iunie prin lansarea de la Cape Canaveral a unei rachete portante, Atlas V, ce va transporta în spaţiu două module de explorare, Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) - pentru căutarea apei în stare îngheţată într-un crater de la polul sud al satelitului - şi respectiv Lunar Prospector în căutarea unor locaţii pentru aselenizarea viitoarei misiuni pe Lună cu echipaj uman.

"Această misiune vizează adunarea datelor de care avem nevoie pentru ca explorarea umană a Lunei să se desfăşoare în siguranţă", susţine Mike Wargo, om de ştiinţă al NASA care se ocupă de Lună.

Această misiune se concentrează asupra polilor satelitului, zone prea puţin studiate, vizând confirmarea ipotezelor despre existenţa în aceste zone a hidrogenului şi a apei îngheţate, elemente ce nu au fost găsite în regiunea ecuatorială a Lunei ce a fost explorată de oameni în secolul trecut.

Craterele din regiunile polare, care nu sunt expuse luminii solare, ar putea conţine rezerve de apă îngheţată la temperaturi de minus 200 de grade Celsius. Eventuala prezenţă a apei la suprafaţa satelitului ar avea o importanţă crucială pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman, oferind rezerve de oxigen pentru astronauţi şi combustibil pe bază de hidrogen pentru vehiculele selenare.

Articol semnat de Agerpres
Sursa: http://www.libertatea.ro

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu