TopBottom

Te pierzi cu firea când te scoate la tablă?

Posted by Munteanu Tatian at marți, 7 aprilie 2009
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Eşti o persoană tupeistă, plină de încredere în tine când eşti cu prietenii şi colegii, dar ai un profesor care efectiv te scoate din minţi? Îţi vine să te bagi sub bancă atunci când îl vezi intrând pe uşă, iar când te scoate la tablă te pierzi cu firea şi uiţi tot ce-ai învăţat? Dana Cristea, psiholog la clinica TerapiaM, îţi dă câteva sfaturi pentru a scăpa de trac în faţa profesorilor exigenţi, care îţi dau bătăi de cap.

1. Recunoaşte când nu ştii, mai bine decât să–l minţi, pentru că profesorul îşi va da seama. Ce poţi face tu este să promiţi că vei învăţa pentru data viitoare.
2. Priveşte-l deasupra ochilor, între sprâncene - astfel el nu te va intimida cu vreo grimasă şi nici tu nu va trebui să îţi fereşti privirea, situaţie care va fi tratată ca lipsă de respect faţă de el.
3. Atunci când suntem siguri pe noi privim spre stânga, iar când nu suntem siguri, şi improvizăm, spre dreapta. Ai grijă la aceste gesturi, pentru că profesorul s-ar putea să cunoască limbajul trupului şi să se prindă că inventezi.
4. Găseşte-ţi o ancoră de siguranţă. Atunci când te gândeşti la obiectul sau situaţia respectivă, te vei binedispune şi vei ieşi mai uşor dintr-o situaţie-limită.
5. Gândeşte- te că starea lui de nervozitate poate să aibă o cauză de natură personală; este şi el om şi are probleme, ca toată lumea.
6. Respiră adânc şi nu te grăbi cu acordarea răspunsurilor. Încearcă să îţi stăpâneşti vocea, folosind un ton egal.
7. Nu privi sfidător la adresa lui, pentru că vei fi catalogat ca lipsit de respect, iar acest lucru nu este în favoarea ta, ci, din contră, îl poate enerva.
8. Imaginează-ţi-l pe profesor în diferite posturi lipsite de autoritate şi puţin stânjenitoare (de exemplu, cu pantalonii rupţi); acest lucru îl va face să fie mai uman în ochii tăi.
9. Gândeş-te-te că duritatea profesorului poate fi generată şi de faptul că el însuşi este o persoană timidă, care se străduieşte să mascheze acest lucru printr-o atitudine de autoritate exagerată.

Autor: Catalina Bradis
Sursa: http://www.libertatea.ro

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu