TopBottom

A fost descoperit cel mai mare Gol din Univers

Posted by Munteanu Tatian at duminică, 2 noiembrie 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Foto: Ilustrarea prezentei unui gol cosmic in Univers (centrul intunecat al zonei). Radiatia de fond (dreapta) trece prin golul cosmic, si se raceste (stanga) formand o "pata rece" (cu albastru) in dreptul golului. Pe de alta parte, telescopul VLA (stanga) vede mai putin galaxii exact in aceeasi zona. Sursa: physorg.com
Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au raportat recent descoperirea celui mai mare gol din Univers. Acesta s-ar afla la 6-10 miliarde de ani lumina, si ar fi cam un miliard de ani lumina in diametru. In el s-ar afla foarte putine galaxii sau materie intunecata.

Autor: Cristian Presura
Masuratorile se bazeaza pe doua observatii: una cu telescopul, care arata putine galaxii in acea zona, si cealalta cu satelitul WMAP care masoara radiatia de fond, si care a observat o "pata rece" exact in aceeasi directie a cerului. Originea imensului gol din Univers nu este inca cunoscuta.

Ceea ce pare sa caracterizeze Universul nostru este o oarecare uniformitate. Galaxiile au, in medie, dimensiuni de cateva sute de mii de ani lumina, si sunt situate la distante de cateva milioane de ani lumina una de alta. Uniformitatea pare sa fie o consecinta directa a conditiilor initiale din Univers dupa explozia Big-Bang, ce a imprastiat materie in toate directiile din univers, care a inceput apoi sa se recombine sub forma galaxiilor.

De aceea, descoperirea recenta a celor de la Universitatea din Minnesota nu poate decat sa ne mire. Ei cred ca au observat o zona de Univers aproape goala de galaxii si de materie intunecata, zona ce s-ar intinde pe un miliard de ani lumina (in acea zona ar fi fost in mod obisnuit un miliard de galaxii, dupa un calcul rapid.)

Cum au ajuns ei la aceasta concluzie? In urma a doua masuratori. Prima este o poza a cerului in domeniul vizibil, facut cu radiotelescopului VLA (Very Large Array) al Observatorului National Americam de Radio-Astronomie (NRAO, New Mexico). In acea poza, zona de cer investigata prezinta mult mai putine galaxii decat in mod obisnuit.

A doua masuratoare a fost deja facuta de catre satelitul ce observa radiatia de fond WMAP (Wilkinson Microwave Anisotopy Probe). In aceeasi zona de cer in care exista putine galaxii, WMAP a observat o semnificativa reducere a radiatiei de fond, denumita "o pata rece", deoarece temperatura radiatiei de fond este mai mica.

Folosind cele doua masuratori, cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au ajuns la concluzia ca acea zona de cer investigata este indreptata spre o portiune de Univers libera in cea mai mare parte de galaxii, sau de materie intunecata. Cum au ajuns ei la aceasta concluzie?

In primul rand, au zis ei, daca observam mai putine galaxii in directia zonei respective, inseamna ca sunt mult mai putine galaxii acolo. Logic, nu? In al doilea rand, scaderea cantitatii de radiatie de fond venita din acea directie (deci "pata rece" masurata de WMAP) poate fi explicata daca presupunem ca acea zona este lipsita si de materie intunecata. Caci, materia intunecata si expansiunea Universului fac ca fotonii radiatiei de fond sa capete putin mai multa energie decat in mod obisnuit. Daca radiatia de fond trece printr-o zona care are materie intunecata (care e in mod normal mai mult de cinci ori decat materia obisnuita) atunci WMAP va masura o radiatie de fond mai energetica ("pata calda"). Daca ea trece printr-o zona fara materie intunecata, atunci radiatia de fond nu va fi asa de energetica ("pata rece"). Cum zona observata de WMAP a avut radiatie de fond mai putin energetia ("pata rece"), trebuie sa nu avem materie intunecata acolo, au concluzionat cercetatorii.

Desigur, se pot aduce diverse observatii contra argumentatiei precedente, mai ales tinand cont ca simularile numerice ale evolutiei Universului nu conduc la o zona fara galaxii sau materie intunecata asa de mare. Cercetatorii insusi de la Universitatea din Minnesota insista ca propunerea lor trebuie verificata si prin alte metode. Pana cand acestea vor confirma sau infirma existenta golului cosmic, nu putem decat sa ne lasam imaginatia sa zboare pana acolo. Oare cum o fi sa fii singur, departe de lume, plutind in vid intr-o zona in care prima stea este la un miliard de ani lumina departare?

Sursa originala: www.physorg.com. Stire prelucrata de www.stiinta.info.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu