TopBottom

Câinii pot descifra emoţiile oamenilor dintr-o simplă privire

Posted by Munteanu Tatian at miercuri, 5 noiembrie 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Câinii sunt singurele animale capabile să descifreze trăirile oamenilor doar privindu-le feţele, susţin oamenii de ştiinţă. Studiile de specialitate arată că cel mai bun prieten al omului poate vedea într-o clipă dacă suntem fericiţi, supăraţi, satisfăcuţi sau nervoşi, informează telegraph.co.uk.

Atunci când oamenii privesc o faţă nouă, ochii lor tind să se îndrepte către stânga, adică pe partea dreaptă a feţei persoanei respective. Această înclinaţie de a privi lung spre stânga apare doar atunci când oamenii întâlnesc persoane noi, şi nu se aplică când privesc animale sau obiecte. Un posibil motiv pentru această tendinţă a oamenilor este faptul că partea dreaptă a feţei unei persoane exprimă cel mai bine starea emoţională, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Cercetătorii de la Universitatea Lincoln susţin acum că au identificat aceeaşi tendinţă de a privi pe partea dreaptă a feţei oamenilor, şi la câini. Nici un alt animal nu arătat până acum un asemenea comportament.

La studiu au participat 17 câini. Echipa ştiinţifică condusă de dr. Kun Guo a arătat patrupedelor poze cu oameni, câini, maimuţe, dar şi cu diferite obiecte. Studiind reacţiile câinilor, în special ochii şi mişcările capului, cercetătorii au constatat că patrupedele au aceeaşi înclinaţie de a privi partea dreaptă a feţei oamenilor. Această tendinţă nu a apărut totuşi în momentul în care au privit imagini cu alţi caini, maimuţe sau obiecte.

La finalul studiului, ei au concluzionat că cel mai bun prieten al omului ştie dintr-o singură privire ce stare emoţională are stăpânul său.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu