TopBottom

Pisica fluorescentă, o specie creată de cercetătorii americani

Posted by Munteanu Tatian at vineri, 24 octombrie 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

Cercetătorii americani au creat o specie de pisică fosforescentă, în cadrul unui experiment care ar putea conduce la depistarea unui tratament împotriva unor boli grave, precum fibroza chistică.

Specialiştii de la Centrul de cercetare pentru specii pe cale de dispariţie Audubon, New Orleans, au modificat genele unei pisici în cadrul unui experiment care ar putea conduce la depistarea unui tratament împotriva fibrozei chistice, informează telegraph.co.uk.

Pisica, în vârstă de şase luni, a fost botezată "Domnul gene verzi" şi, în timpul zilei, arată ca orice pisică obişnuită, dar, la lumina ultravioletă, ochii, gingiile şi limba îi strălucesc într-o nuanţă de verde fluorescent.

Cercetătorii au făcut acest experiment pentru a afla dacă o anumită genă poate fi introdusă în codul genetic al unei pisici fără să o afecteze. Acesta ar putea fi primul pas în punerea la punct a unui tratament împotriva unor boli grave, precum fibroza chistică, pe baza genelor umane.

Gena care îi interesa pe cercetători a fost introdusă în structura ADN-ului pisicii şi nu are niciun efect negativ asupra sănătăţii acesteia, au declarat oamenii de ştiinţă. Pisicile sunt ideale pentru acest proiect, deoarece "harta lor genetică este asemănătoare celei umane", potrivit Marthei Gomez, membru în echipa cercetătorilor.

Pentru a demonstra că gena respectivă se va fixa exact în locul bănuit de specialişti, aceştia au ataşat-o de o altă genă, care străluceşte. Gena fluorescentă se ataşează de gena fibrozei chistice, ajutând în acest fel la o detectare mai uşoară a ei. Scopul final al acestui experiment este producerea unei gene care să trateze fibroza chistică.

La începutul acestei luni, ştirile despre organismele şi materiile fluorescente au făcut prima pagină a ziarelor, când premiul Nobel pentru chimie pe 2008 a fost acordat unor cercetători care au folosit proteinele fluorescente în studiile lor asupra meduzelor, pentru a vedea cum funcţionează acestea în interiorul celulelor din organism.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu