TopBottom

Catedrala din orasul Bacau, pe locul trei in lumea ortodoxa

Posted by Munteanu Tatian at duminică, 14 septembrie 2008
Share this post:
Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Yahoo Furl Technorati Reddit

- Cea mai mare cruce din tara a fost montata pe cupola Catedralei din Bacau

- Catedrala bacauana, cu 70 de metri inaltime, devine, astfel, a patra catedrala ortodoxa din lume, sau chiar a treia, daca luam in calcul ca prima, Sfinta Sofia, din Istanbul, este acum moschee.

Cea mai mare cruce din tara a fost montata pe cupola centrala a Catedralei “Inaltarea Domnului ” din municipiul Bacau. Crucea, alaturi de alte trei, mai mici, au fost sfintite duminica trecuta. Celelate trei urmeaza sa ajunga la locul lor, pe cupole, pe masura ce constructorii vor inainta cu lucrarile. Pentru instalarea crucii centrale a fost nevoie de o macara care sa o aseze in lacasul ei. Catedrala “Inaltarea Domnului”, aflata in plina constructie, este cea mai mare din tara, pina cind se va finaliza Catedrala Neamului. Crucile au fost realizate din inox, cu unele elemente aurite. Crucea principala de pe turla centrala are sapte metri inaltime, o deschidere a bratelor laterale de 4,20 metri si o greutate de aproape doua tone. Celelalte trei au patru metri inaltime si 2,46 metri deschiderea bratelelor. Ele au costat doua miliarde de lei vechi. Crucea cea mai mare a costat 800 de milioane de lei vechi. Crucile, la fel ca si cele 18 clopote, cu o greutate intre 30 de kilograme si 4,5 tone, au fost achizitionate de Primaria Bacau. 


Demisol cit un bloc cu trei etaje

Catedrala din Bacau ocupa acum locul patru intre catedralele ortodoxe ale lumii, dupa Sfinta Sofia din Istanbul, Noua Catedrala din Moscova si cea din Parnas (Grecia). Daca luam in calcul ca Sfinta Sofia este doar un simbol al ortodoxiei, pentru ca a fost transformata in moschee, Catedrala “Inaltarea Domnului” din Bacau ocupa locul trei in lume. Ea are 70 de metri lungime, 38 de metri latime si 63 de metri inaltime, dar ajunge la 70 metri datorita crucii. Sub pamint, constructia coboara zece metri, adica echivalentul unui bloc de trei etaje. Aici se afla un adapost antiaerian, iar pina la finalizarea lucrarilor este paracliserul, locul unde au loc slujbele religioase. Valoarea investitiei se ridica la 40,2 milioane lei.

MOSCH'EE =  moschei, s.f. Templu de cult mahomedan. [Pl. si: moschee] - Din fr. mosqu'ee.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu